Schaaktraining basisschool De Achtbaan (sept – dec 2018)

Op basisschool De Achtbaan in Leidsche Rijn (Utrecht) starten we op woensdag 26 september met nieuwe schaaklessen voor kinderen uit groepen 3 tot en met 8, van beginner tot en met gevorderd.

Praktische informatie

Wanneer en hoe laat?

Alle lessen zijn op woensdag van 14.30 tot 15.30 uur, op de eerste verdieping.

  • les 1: 26 sept 2018 in lokaal 3A en 3B
  • les 2: 3 okt in 6A en 6B
  • les 3: 10 okt in 7A en 7B
  • les 4: 17 okt in 8A en 8B
  • les 5: 31 okt in HB7/8 en 3A
  • les 6: 7 nov in 3B en 6A
  • les 7: 21 nov in 6B en 7A
  • les 8: 28 nov in 7B en 8A
  • les 9: 12 nov in 8B en HB7/8
  • les 10: 19 dec in HB7/8 en 6B

14 november is er een studiedag. 5 december Sinterklaas.

Waar

Basisschool De Achtbaan op de eerste verdieping. We spelen elke week in een ander lokaal. Zie het overzicht van de data.

Op donderdag schaken op De Boomgaard

Komt woensdag je slecht uit? Dan kun je ook meedoen aan de schaaktraining bij de buren. Op donderdag schaken we op basisschool De Boomgaard. We starten daar met nieuwe trainingen op woensdag 20 september. Je kunt je al inschrijven.

Trainers en contact

Bas van Esch , Anita Kraaij

contact at samenschaken.nl

Opbouw van de lessen

Elke les bestaat uit 3 onderdelen: (1) instructie van nieuwe onderwerpen, (2) oefenen met de nieuwe onderwerpen en (3) schaakspelletjes of competitie.

> Uitslagen en stand interne competitie (volgt na de 1e ronde)

Voor de beginners maken we gebruik van de lesmethode Schaken op de basisschool. Alle beginners krijgen een eigen werkboek. De methode stimuleert om veel verschillende schaakspelletjes te spelen. Het Werkboek bevat elke les suggesties voor passende spelletjes. De spelregels staan op de website van Schaken op de basisschool. De kosten voor het Werkboek zijn inbegrepen in de prijs van SamenSchaken.

Voor de lessen van de gevorderde kinderen maken we gebruik van de Schaakwebsite Chessity.nl: http://www.chessity.nl/. Alle gevorderde kinderen krijgen een eigen account voor 1 jaar en kunnen zowel op school (tijdens de schaakles) als thuis op Chessity oefenen en schaakspelletjes doen. De kosten voor dat account zijn inbegrepen in de prijs van SamenSchaken.

Chessity is een website waar jonge kinderen spelenderwijs kunnen leren schaken. Elk onderwerp wordt kort uitgelegd (tekst en korte filmpjes), waarna kinderen oefeningen kunnen doen. Die oefeningen zijn vormgegeven in de vorm van spelletjes. Ook kunnen kinderen via het Internet schaakspelletjes spelen tegen andere kinderen. We hopen dat de kinderen het hierdoor leuker vinden om thuis te oefenen.

Thuis opgaven maken

Het maken van opgaven is een goede methode om lesstof te verwerken. We geven de kinderen daarom huiswerk mee. De hoeveelheid huiswerk hangt af van de leeftijd en het niveau van kinderen. Voor jonge kinderen zal het ongeveer 15 minuten per week vergen, bij oudere kinderen tussen 15 en 30 minuten per week.

Het huiswerk bestaat uit het maken van oefeningen en spelletjes uit het Werkboek of op Chessity. Kinderen die meer willen (het kan heel verslavend werken…) kunnen meer oefeningen maken. Op deze website staat wat we in elk geval van de kinderen verwachten en wat ze extra kunnen doen. Wij kunnen zien of de kinderen de oefeningen op Chessity goed maken. Zo kunnen we zien of de kinderen de lesstof hebben begrepen.

Opgaven deze week

Reacties gesloten