De Achtbaan (jan – maart 2018)

NIEUWS: Omdat de les van 14 maart is uitgevallen vanwege de staking, is er een extra les op woensdag 11 april. Op 5 april is er geen schaakles in verband met een schaaktoernooi voor kinderen in groepen 345

Op basisschool De Achtbaan in Leidsche Rijn (Utrecht) zijn we op woensdag 17 januari gestart met nieuwe schaaklessen voor kinderen uit groepen 3 tot en met 8, van beginner tot en met gevorderd.

Nieuwe trainingen starten na de meivakantie

Direct na de meivakantie starten we met nieuwe schaaktrainingen. Meer informatie volgt binnenkort. Heeft u belangstelling? Stuur dan vast een mail naar contact@samenschaken.nl. U ontvangt dan een mail zodra alle informatie bekend is.

Praktische informatie

Wanneer en hoe laat?

Alle lessen zijn op woensdag van 14.30 tot 15.30 uur, op de eerste verdieping.

 • les 1: 17 januari 2018 in lokaal groep 3A en 3B
 • les 2: 24 jan in groep 6A en 6B
 • les 3: 31 jan in groep 7A en 7B
 • les 4: 7 feb in groep 8A en 8B
 • les 5: 14 feb in HB 7/8 en 3A
 • les 6: 21 feb in 3B en 6A
 • les 7: 7 mrt in 6B en 7A
 • 14 mrt niet doorgegaan ivm staking leerkrachten
 • les 8: 21 mrt in 8B en HB 7/8
 • les 9: 28 mrt in HB 7/8 en 6B
 • les 10: 11 apr in … (vervangt de uitgevallen les 8)

Waar

Basisschool De Achtbaan op de eerste verdieping. we spelen elke week in een ander lokaal. Zie het overzicht van de data.

Op donderdag schaken op De Boomgaard

Komt woensdag je slecht uit? Dan kun je ook meedoen aan de schaaktraining bij de buren. Op donderdag schaken we op basisschool De Boomgaard. We starten daar met nieuwe trainingen half januari. Je kunt je al inschrijven.

Trainers en contact

Bas van Esch , Anita Kraaij

contact at samenschaken.nl

Opbouw van de lessen

Elke les bestaat uit 3 onderdelen: (1) instructie van nieuwe onderwerpen, (2) oefenen met de nieuwe onderwerpen en (3) schaakspelletjes of competitie.

> Uitslagen en stand interne competitie (volgt na de 1e ronde)

Voor de instructie en het oefenen maken we gebruik van de Schaakwebsite Chessity.nl: http://www.chessity.nl/

Chessity is een website waar jonge kinderen spelenderwijs kunnen leren schaken. Elk onderwerp wordt kort uitgelegd (tekst en korte filmpjes), waarna kinderen oefeningen kunnen doen. Die oefeningen zijn vormgegeven in de vorm van spelletjes. Ook kunnen kinderen via het Internet schaakspelletjes spelen tegen andere kinderen. We hopen dat de kinderen het hierdoor leuker vinden om thuis te oefenen.

Alle kinderen krijgen een eigen account voor 1 jaar en kunnen zowel op school (tijdens de schaakles) als thuis op Chessity oefenen en schaakspelletjes doen. De kosten voor dat account zijn inbegrepen in de prijs van SamenSchaken.

Thuis opgaven maken

Het maken van opgaven is een goede methode om lesstof te verwerken. We geven de kinderen daarom huiswerk mee. De hoeveelheid huiswerk hangt af van de leeftijd en het niveau van kinderen. Voor jonge kinderen zal het ongeveer 15 minuten per week vergen, bij oudere kinderen tussen 15 en 30 minuten per week.

Het huiswerk bestaat uit het maken van oefeningen en spelletjes op Chessity. Kinderen die meer willen (het kan heel verslavend werken…) kunnen meer oefeningen maken. Op deze website staat wat we in elk geval van de kinderen verwachten en wat ze extra kunnen doen. Wij kunnen zien of de kinderen de oefeningen op Chessity goed maken. Zo kunnen we zien of de kinderen de lesstof hebben begrepen.

Opgaven deze week

Reacties gesloten