Schaaktraining basisschool De Boomgaard (najaar 2017)

Op basisschool De Boomgaard in Leidsche Rijn zijn we op donderdag 12 oktober gestart met 2 trainingsgroepen met in totaal 26 kinderen. Groep 1 is voor beginners en in groep 2 schaken de (licht) gevorderden. Voor de kinderen die hebben meegedaan aan de lessen vorig schooljaar, sluiten de lessen naadloos aan op waar we zijn geëindigd.

> Uitslagen en stand interne competitie
> Opdrachten voor thuis

Praktische informatie

Wanneer en hoe laat?

Alle lessen zijn op donderdagmiddag. Groep 1 schaakt van 15.30 – 16.30 uur. Groep 2 schaakt van 16.30-17.30 uur.

Data

  • les 1: 12 oktober (Les 1 was op 5 oktober gepland. Door de staking op de basisscholen beginnen we nu pas op 12 oktober.)
  • les 2: 26 oktober
  • les 3: 2 november
  • les 4: 9 november
  • les 5: 16 november
  • les 6: 23 november
  • les 7: 30 november
  • les 8: 7 december
  • les 9: 14 december
  • Les 10: 21 december – slotbijeenkomst met de ouders

Waar?

We schaken in het verrijkingslokaal op de eerste verdieping van basisschool De Boomgaard op de Akkrumerraklaan.

Neem elke week je map mee naar school!

Elk kind krijgt van ons een map om het werkboek en andere schaakspullen in te bewaren. Wij verwachten dat hij/zij de map elke keer meeneemt naar de schaakles.

Trainers en contact

Bas van Esch

contact at samenschaken.nl

Opbouw van de lessen

Elke les bestaat uit 3 onderdelen: (1) instructie van nieuwe onderwerpen, (2) oefenen met de nieuwe onderwerpen en (3) schaakspelletjes en/of -partijen.

In de beginnersgroep gebruiken we de speciaal voor jonge kinderen ontwikkelde lesmethode Schaken op de basisschool, van SamenSchaken. Alle kinderen krijgen een eigen werkboek.
> Website Schaken op de basisschool

In groep 2 maken we gebruik van de bekende Stappenmethode. Alle kinderen krijgen een eigen werkboek. Vele Nederlandse topschakers zijn grootgebracht met deze methode. Deze succesvolle methode wordt inmiddels ook gebruikt in andere landen.
> Stappenmethode uitleg (pdf)

Thuis opgaven maken

Het maken van opgaven is een goede methode om lesstof te verwerken. We geven de kinderen daarom huiswerk mee. De hoeveelheid huiswerk hangt af van de leeftijd en het niveau van kinderen. Voor jonge kinderen zal het ongeveer 15 minuten per week vergen, bij oudere kinderen tussen 20 en 30 minuten.

Het huiswerk bestaat uit het maken van een aantal bladzijden uit het werkboek van de Stappenmethode. Kinderen die meer willen (het kan heel verslavend werken…) kunnen meer bladzijden maken. Op deze website staat wat we in elk geval verwachten dat de kinderen maken en wat ze extra kunnen doen. Het huiswerk wordt elke week nagekeken. Zo kunnen we zien of de kinderen de lesstof hebben begrepen.

De opgaven voor de komende week zetten we na de les op onze website. Je vindt ze hier.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.