Schaaktraining basisschool De Boomgaard (sept – dec 2018)

Op basisschool De Boomgaard in Leidsche Rijn (Utrecht) starten we op donderdag 20 september met nieuwe schaaklessen voor kinderen uit groepen 3 tot en met 8, van beginner tot en met gevorderd.

 1. Beginners en kinderen die alleen de beginnerstraining hebben gedaan, schaken in groep 1.
 2. Kun je al schaken (minstens beheersing van schaakmat) of heb je al 2 keer eerder een training hebben gevolgd, dan schaak je in groep 2.

Aanmelden

Stuur een mail naar contact@samenschaken.nl onder vermelding van school, naam, leeftijd, groep en niveau van het kind, telefoonnummer bij noodgevallen.

De kosten voor 10 schaaklessen bedragen 60 euro inclusief BTW en lesmateriaal.

Praktische informatie

Wanneer en hoe laat?

Alle lessen zijn op donderdagmiddag. Groep 1 schaakt van 15.30 – 16.30 uur. Groep 2 schaakt van 16.30-17.30 uur.

Data

 • les 1: 20 sept
 • les 2: 27 sept
 • les 3: 4 okt
 • les 4: 11 okt
 • 18 okt: GEEN schaken ivm studiedag
 • les 5: 1 nov
 • les 6: 8 nov
 • les 7: 15 nov
 • les 8: 22 nov
 • les 9: 29 nov
 • les 10: 6 december

Waar?

We schaken in het verrijkingslokaal op de eerste verdieping van basisschool De Boomgaard op de Akkrumerraklaan.

Neem elke week je map mee naar school!

Elk kind krijgt van ons een map om het werkboek en andere schaakspullen in te bewaren. Wij verwachten dat hij/zij de map elke keer meeneemt naar de schaakles.

Op woensdag schaken op De Achtbaan

Komt donderdag je slecht uit? Dan kun je ook meedoen aan de schaaktraining bij de buren. Op woensdagmiddag schaken we op basisschool De Achtbaan. We starten daar met nieuwe trainingen op 26 oktober. Je kunt je al inschrijven

Trainers en contact

Ewoud Loots

contact at samenschaken.nl

Opbouw van de lessen

Elke les bestaat uit 3 onderdelen: (1) instructie van nieuwe onderwerpen, (2) oefenen met de nieuwe onderwerpen en (3) schaakspelletjes en/of -partijen.

In de beginnersgroep gebruiken we de speciaal voor jonge kinderen ontwikkelde lesmethode Schaken op de basisschool, van SamenSchaken. Alle kinderen krijgen een eigen werkboek.
> Website Schaken op de basisschool

In groep 2 maken we gebruik van de bekende Stappenmethode. Alle kinderen krijgen een eigen werkboek. Vele Nederlandse topschakers zijn grootgebracht met deze methode. Deze succesvolle methode wordt inmiddels ook gebruikt in andere landen.
> Stappenmethode uitleg (pdf)

Thuis opgaven maken

Het maken van opgaven is een goede methode om lesstof te verwerken. We geven de kinderen daarom huiswerk mee. De hoeveelheid huiswerk hangt af van de leeftijd en het niveau van kinderen. Voor jonge kinderen zal het ongeveer 15 minuten per week vergen, bij oudere kinderen tussen 20 en 30 minuten.

Het huiswerk bestaat uit het maken van een aantal bladzijden uit het werkboek van de Stappenmethode. Kinderen die meer willen (het kan heel verslavend werken…) kunnen meer bladzijden maken. Op deze website staat wat we in elk geval verwachten dat de kinderen maken en wat ze extra kunnen doen. Het huiswerk wordt elke week nagekeken. Zo kunnen we zien of de kinderen de lesstof hebben begrepen.

De opgaven voor de komende week zetten we na de les op onze website. Je vindt ze hier.

Reacties gesloten