De Boomgaard (mrt 2017 – mei 2017)

Op basisschool De Boomgaard in Leidsche Rijn geven we les aan 1 trainingsgroep met 10 kinderen: beginners en gevorderden. Voor de kinderen die hebben meegedaan aan het vorig blok, sluiten de lessen naadloos aan op waar we zijn geëindigd.

> Uitslagen en stand interne competitie

Schaken voor beginners

Wil je wel eens van je vader winnen met schaken? Of wil je je moeder uitleggen wat schaakmat is? Vind je het leuk om puzzels te maken? In 10 lessen leren we je alle regels van het schaakspel.
Aan het einde doe je mee aan een echt schaaktoernooi. Je ouders mogen ook meedoen. Spannend, maar ook ontzettend leuk.

Snel beter leren schaken (als je al weet wat schaakmat is)

Je kent de regels van het schaakspel en je wilt nog beter leren schaken? Of win je gemakkelijk van je vader, moeder, opa of oma en wil je wel eens tegen echte schakers spelen? Dan dagen wij jou uit om mee te doen met deze schaaktraining. In 10 lessen leer je om echt vooruit te denken en je leert allerlei trucs, die je helpen om meer partijen te winnen.
Aan het einde doe je mee aan een echt schaaktoernooi. Je ouders mogen ook meedoen. Spannend, maar ook ontzettend leuk.

Kosten en aanmelden

De kosten bedragen 60 euro voor 10 lessen van 1 uur. Dat is inclusief BTW en lesmateriaal.

Wil je meedoen? Stuur een mail naar contact@samenschaken.nl met vermelding van naam, niveau, leeftijd en contactgegevens.

Praktische informatie

Wanneer en hoe laat?

Alle lessen zijn op donderdagmiddag van 15.30 – 16.30.

Data

  • les 1: 16 mrt
  • les 2: 23 mrt
  • les 3: 30 mrt
  • les 4: 6 apr
  • les 5: 13 apr
  • les 6: 20 apr
  • les 7: 4 mei
  • les 8: 11 mei
  • les 9: 18 mei
  • les 10: 1 juni – slotbijeenkomst met de ouders

Waar?

In het verrijkingslokaal van basisschool De Boomgaard op de Akkrumerraklaan.

Neem elke week je map mee naar school!

Elk kind krijgt van ons een map om het werkboek en andere schaakspullen in te bewaren. Wij verwachten dat hij/zij de map elke keer meeneemt naar de schaakles.

Trainers en contact

Bas van Esch en Wesley Vermeulen

bas at samenschaken.nl

Opbouw van de lessen

Elke les bestaat uit 3 onderdelen: (1) instructie van nieuwe onderwerpen, (2) oefenen met de nieuwe onderwerpen en (3) schaakspelletjes en/of -partijen.

Voor de instructie en het oefenen maken we gebruik van de Stappenmethode, officiële leermethode van de Nederlandse Schaakbond (KNSB). Alle kinderen krijgen een eigen werkboek. Vele Nederlandse topschakers zijn grootgebracht met deze methode. Deze succesvolle methode wordt inmiddels ook gebruikt in andere landen. Alle kinderen krijgen een eigen werkboek.

> Stappenmethode uitleg (pdf)

Thuis opgaven maken

Het maken van opgaven is een goede methode om lesstof te verwerken. We geven de kinderen daarom huiswerk mee. De hoeveelheid huiswerk hangt af van de leeftijd en het niveau van kinderen. Voor jonge kinderen zal het ongeveer 15 minuten per week vergen, bij oudere kinderen tussen 30 en 40 minuten.

Het huiswerk bestaat uit het maken van een aantal bladzijden uit het werkboek van de Stappenmethode. Kinderen die meer willen (het kan heel verslavend werken…) kunnen meer bladzijden maken. Op deze website staat wat we in elk geval verwachten dat de kinderen maken en wat ze extra kunnen doen. Het huiswerk wordt elke week nagekeken. Zo kunnen we zien of de kinderen de lesstof hebben begrepen.

De opgaven voor de komende week zetten we na de les op onze website. Je vindt ze hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *